BOXE ACTIVE SAU PASIVE

   Sistem de boxe active sau pasive ?

   O intrebare ce ne framanta atunci cand ne dorim achizitia unui set de boxe nou.

   Cu siguranta este o decizie controversata, un vanzator de boxe active va cauta sa va explice cat de avantajos este sa achizitionati un set de boxe audio cu amplificator incorporat pe cand un comerciant de boxe pasive va sustine cat de eficiente sunt boxele pasive.
   Incercand sa fim obiectivi vom descrie si dezbate ambele tipuri de boxe cu avantaje si dezavantaje.

   Sa le luam pe rand:

   BOXE PASIVE

   Incintele sistemelor de boxe pasive sunt incinte acustice de aceeasi calitate si cu exact aceleasi proprietati cu incintele boxelor active, construite cu exact aceleasi materiale, dupa aceleasi principii.

   Ele sunt dotate cu exact aceleasi set de difuzoare ca si sistemele audio de boxe cu amplificator incorporat si desigur cu filtrele aferente frecventelor redate de fiecare difuzor.

   Singura diferenta este ca seturile de boxe audio pasive NU contin statie si desigur nu beneficiaza de nici o functie aferenta unui amplificator.

   BOXE ACTIVE

   Asa cum am scris mai sus, boxele active cu statie incorporata folosesc exact aceleasi materialele pentru carcasele boxelor si sunt construite dupa aceleasi principii de acustica.

   Unde apare diferenta

   Un set de boxe active este format din doua sau mai multe incinte.
   El contine o boxa pasiva normala, pe care o numim boxa satelit fara nici cea mai mica diferenta fata de o boxa continuta de un sistem audio pasiv.

   Diferenta majora apare la boxa principala (master) denumita si boxa activa.

   Boxa activa este boxa ce face amplificarea sunetului, ea contine o statie de amplificare construita pe exact aceleasi principii ca si o statie independenta de amplificare a sunetului.

   Statia incorporata in boxa activa este compusa la randul ei din doua mari blocuri:

   1 - blocul de preamplificare si prelucrare a semnalelor audio mici.
   2 - blocul de amplificator final de putere care poate fi echipat cu circuite integrate specializate sau cel mai frecvent cu tranzistori finali de putere.

   Blocul de preamplificare (1) poate oferi sistemului de boxe active o multime de functii adiacente cum ar fi:

   a - o intrare sau mai multe intrari de microfon - functie KARAOKE;
   b - reglaje independente de volum si / sau ecou pentru vocea preluata prin intrarea de microfon;
   c - slot USB ce poate citi si reda muzica de pe un banal memory stick;
   d - functie de radio FM cu cautare automata de statii radio;
   e - reglaje de volum general si balans pe canale stanga - dreapta;
    f -  egalizator grafic de frecvente ce ofera posibilitatea ajustarii frecventelor audio si multe alte functii care devin mai speciale si difera de la sistem la sistem.

   Unele sisteme sunt capabile chiar de a prelua filme de pe portul USB si a le reda pe ecrane LCD, Plasma etc sau chiar contin pe panoul frontal un mini LCD pentru vizionare de control.

    Semnalele de tensiune scazuta generate la iesirea tuturor modulelor enumerate mai sus sunt preluate de modulul preamplificator si amplificate la un nivel suficient pentru a putea fi aplicate pe intrarea etajelor finale de putere pentru amplificarea sunetului.

   Amplificatorul final de putere aplica semnalul audio astfel prelucrat difuzoarelor care pot fi de diferite impedante dar uzual veti regasi doua impedante 4 ohmi sau 8 ohmi.

   In cazul sistemelor de sunet active, in urma testelor si a calculelor facute de ingineri specializati, compatibilitatea dintre amplificatorul final (statie) si difuzoare este maxima.

   Puteri maxime fabricate 500 w RMS.

   Concluzii | AVANTAJE si DEZAVANTAJE

   Pretul unui sistem activ este cam la 50 % din pretul unui sistem de boxe pasiv cu statie.
   Incintele sunt exact la fel.
   Seturile de difuzoare sunt identice plus filtrele aferente.
   Un set de boxe audio active beneficiaza de o multime de functii la un pret redus.
   Practic nu mai ai nevoie de nimic pentru a organiza o petrecere pe cinste.
   Un sistem de boxe active poate functiona doar in configuratia cumparata: boxa activa plus boxa sau boxele satelit.
   Nu puteti folosi statia cu alte boxe si nici boxa satelit (nu este recomandat) cu alte statii. De fapt nici nu veti avea nevoie, sistemul oferindu-va toate facilitatile necesare.
   Un set de boxe pasive costa dublu ca pret, aveti bataia de cap cu alegerea boxelor potrivite cu statia (puteri, impedante, frecvente etc) dar ofera posibilitatea folosirii statiei cu alte boxe sau a boxelor cu alte statii.
   Concluzia mea este ca un sistem de boxe pasive se justifica doar atunci cand aveti nevoie de puteri peste 500 - 1000 W sau il folositi in mod profesional pentru inchirieri statii, boxe si alte echipamente de sonorizare atunci cand statia o inchiriezi azi la x si boxele maine la y.
   Chiar incercand sa construiti un set de boxe home made, veti ajunge la un pret cel putin cu 200 % mai mare decat pretul oferit de un importator direct pentru o pereche de boxe asemanatoare iar calitatea ... credeti ca suntei mai priceput decat inginerii din fabricile dedicate ? va puteti testa priceperea, pe banii dumneavoastra.

   Atunci cand sunteti in cautarea unui set de boxe ieftin si fiabil singura solutie este un set de boxe active.
   Dupa cum am vazut internetul este plin de anunturi: boxe de vanzare, vand boxe active, boxe active second hand, boxe ieftine etc.
   Datorita pretului foarte accesibil, personal as prefera un sistem audio de boxe active nou, cu garantie. Chiar nu se merita alte variante.
   Sper ca punctul meu de vedere ca va fie de folos in luarea unei decizii corecte pentru dumneavoastra.

Scrie un Comentariu

Numele tau:

Email:

Titlu:

Comentariu: Nota: Codul HTML nu este interpretat !

Introduceti codul din casuta:Boxe Active si Pasive | Sisteme Audio Profesionale NANO
BOXE ACTIVE | SISTEME AUDIO PROFESIONALE © 2019